Titkok Jamie Oliver budapesti okosétterméből

Szerző: iNELS

A híres angol szakács budai éttermében nemcsak az ételek tekintetében keveredik a hagyományos és a modern: a klasszikus berendezés mögött a legújabb technológia szolgáltatja a hűtést, a fűtést és a világítást is. Íme, pár kulisszatitok onnan, ahova egy vendég nem lát be:

1

A terasz hűtése és fűtése is okos

Nyáron a rendszer feladata a terasz hűtése, a hűvösebb időszakban pedig a fűtés van az okos berendezésre bízva, mindezt persze a vendégek feltűnésmentes, de teljes körű kényelméért.

Az étterem személyzete táblagépről vezérli a hűtéshez a ventilátorokat, a fűtéshez pedig a négy darab infrakört. Ez természetesen megkönnyíti az ott dolgozók munkáját, mert a vendégek igényei szerint, gyorsan és könnyen vezérelhetik ezeket a funkciókat. A terasz hűtéséről 5 darab ventilátor gondoskodik, amely a Ditusz-víz porlasztásának elvén alapul.

15

„Jamie és a csodalámpa”

Az étteremben a tágas terek éppúgy megtalálhatók, mint a nyugalmas sarkok. Egy ilyen jellegű tér megvilágításához külön tervezés szükséges, hiszen kiemelt fontosságú, hogy az aktuális igényekhez passzoljanak a fényviszonyok is. A romantikus pillanatokat a kellemes, lágy hangulatvilágítás garantálja, de hozhatja úgy az élet, hogy az étterembe ünnepi világítást szeretnének kialakítani.

A világítási rendszer részét képezik még a nagyfeszültségű neon feliratok, a pult LED világítása, a dekorációs lámpák, a konyhai világítás, a takarítófények, és az autentikus brit hangulatot idéző mosdó világítása is.

A tökéletes működést 17 darab DA3-22M kétcsatornás fényerőszabályzó egység, illetve egy DIM-6 vezérelhető fényerő-szabályozó garantálja, összesen pedig 35 dimmerelt csatorna található az étteremben, ami kiemelkedően jónak mondható az összterületet figyelembe véve.

8

Hogyan működnek a dimmerek?

A DA3-22M kétcsatornás fényerőszabályzó lehetővé teszi a fényerő szabályozás és kapcsolás energiatakarékos megoldását. A fényforrás típusát az előlapon található kapcsolóval választhatjuk ki, és ugyanitt található a potenciométer is, amely a minimum fényerő beállítására szolgál.

A potenciométer azért praktikus, mert segítségével kiküszöbölhető a különböző fényforrások zavaró villogása. A DIM-6 vezérelhető fényerőszabályzóval RLC típusú terheléseket kapcsolhatnak, vagy a fényforrások fényerejét állíthatják.

De a fentieken kívül még számos kapcsolt világítási kör található az étteremben, amelyek kifogástalan működését 5 db SA3-06M hatcsatornás kapcsolóaktor biztosítja. Ilyenek például az előbb említett nagyfeszültségű neon feliratok, a pult LED világítása, különféle dekorációs lámpák, konyhai világítás, takarítófény, stb…

Hogyan irányítja a személyzet a világítást?

A személyzet tagjainak igen könnyű dolguk van, az infopultban elhelyezett EST3 érintőképernyős vezérlőről irányítják a világítást.

14

Egyszerűen csak választanak a minden egyes helyiségre külön definiált fényprogramok közül, így gyorsan beállíthatják a szükséges fényeket. Az iNELS rendszerének további előnye, hogy tabletről a rendszer minden eleme igény szerint külön is vezérelhető.

Az iNELS okos rendszerei a Jamie’s Italian étteremben olyan megoldásokat kínálnak, amik a Te otthonodban is megvalósíthatók. A lehetőségekről itt tájékozódhatsz.

Kategóriák