Ti kérdeztetek, a szakértők válaszoltak!

Szerző:

Az ÉpítkezemFelújítok webinarjain mindig sok kérdés érkezik a szakértőkhöz Tőletek. Most összeszedtük a 6 legizgalmasabb kérdést, és természetesen a szakmai válaszokat is!

fotolia_93464226

Most fogok építkezni, egyelőre viszonylag szerény kerettel, szerény műszaki elvárásokkal. Hogyan kell (lehet-e) a házat úgy bekábelezni, hogy a későbbiekben intelligens házzá válhasson?

Íme, a szakember 4 jó tanácsa:
1. A házat csillagpontosan vezetékeztesd be, dupla sodort érpárú, ú.n. busz kábellel (típusa JY-STY). Ez egy gyengeáramú rendszer üzemeltetésére alkalmas hálózat lesz, melyet külön kell kiépíteni, és amelyet elválasztva,  legalább 30 cm távolságra kell vezetni az erősáramú vezetékektől.

2. Érdemes a hálózatot úgy kiépíteni, hogy ez az említett busz vezeték legyen ott minden olyan helyen, amelyet szeretnél az intelligens vezérlési rendszerbe vonni (világítás, redőnyvezérlés, fényerőszabályzás, biztonsági rendszer, fűtés, stb.).

3. Lehetőleg ne a pillanatnyi igényekből indulj ki, a jövőben egyszer majd vezérelni kívánt funkciókat is érdemes bevezetékeztetni már az elején. Ezzel az érhető el, hogy a későbbiek során, amikor lesz arra lehetőség, hogy a rendszert újabb funkciókkal bővítsd, ne kelljen falat vésni, és újabb vezetékeket beépíteni. 

4. Fontos, hogy ezeket a munkálatokat kizárólag villamosság területén jártas szakember végezze el, aki tisztában van az iNELS épületautomatizálási rendszer telepítésével. 

Érdekelne, milyen rendszerrel lehet az építési területet, anyagokat őriztetni? Jelenleg csak egy kis építmény van a telken és az áramellátás biztosított. Olyan rendszert szeretnék, amely a későbbiekben beépíthető lenne a ház biztonsági rendszerébe.

Válasz:
Erre a célra javaslom az iNELS RF Control rendszer RFGSM-220M egység beépítését. Az egységbe SIM-kártya helyezhető, ezáltal a beállított (jogosult) telefonszámokról érkező hívás vagy SMS üzenet alapján végrehajtja a beállított funkció kapcsolását. Az eszköz képes visszafelé is kommunikálni, azaz képes a jogosult telefonszámokra üzenetet küldeni egy adott eseményre reagálva.

Egy példa: az eszközhöz mozgás, vagy füst érzékelő is csatlakoztatható, így riasztás esetén azonnal üzenetet küld a felhasználó(k)nak, bekapcsolja a szirénát, és mondjuk bekapcsolja a világítást az épületben.

Amikor elkészült az épület, a riasztó funkció továbbra is használható, de nagyon sokan a garázskapu nyitására használják az eszközt: amikor a garázs közelébe érnek: megcsörrentik az  egységbe helyezett SIM-hez tartozó telefonszámot, és az egység kinyitja a garázskaput, mire odaérnek az autóval.

Milyen -tól -ig költségei vannak egy okosotthon kiépítésének?

Válasz: Ez tényleg az egyéni igényektől függ, ezért sem szeretném egy sablonválasszal elütni a kérdés súlyát. Azt javaslom, hogy nézz körül az iNELS és az ELKO EP honlapján, ahol konkrét számokat találsz, illetve ezeken az oldalakon a munkatársaim várják személyre szabott kérdéseidet.

Hogyan lehet hóteher értéket számolni?

Válasz: Ebben a Bramac kiadványban megtalálhatóak a hóteher alapértékei és a számítási metódus. Kattints ide!

Vihar esetén nem károsodhat egy napelem, vagy egy napkollektor?

Válasz: A megfelelően kialakított napelem vagy sík kollektor üvege a jégverésnek is ellenáll. További információt ITT találsz.

Manapság hatalmas viharok vannak + a globális felmelegedés miatt jóval több a csapadék is. Ez nem jelent veszélyt a tetőszerkezetre, illetve a vízelvezetőkre? (nem szakadhat le?)

Válasz: Valóban egyre nagyobb igénybevételeket támaszt az egyre szélsőségesebb időjárás. Ezért van egyre nagyobb szerepe a viharállósági méretezésnek, vagy a jó vízelvezető képességű ereszcsatornának, amely persze függ az ingatlanod elhelyezkedésétől is. A részletekről személyre szóló, szakszerű választ kaphatsz a Bramac elérhetőségein. Várjuk megkeresésedet!

Kategóriák