Nemcsak a legmodernebb otthonokba kerülhetnek okos megoldások

Szerző: iNELS

Ha azt hiszed, hogy egy régi épületbe nem lehet beépíteni az okos megoldásokat, ez érdekelni fog! Ugyanis még egy műemlék épületnél sem kell lemondani az átalakításról.

Talán meglepő, de Budapest egyik legpatinásabb épületében, az Operaházban két helyen is intelligens világítás szolgálja ki a közönséget. A Feszty Bár és az Opera Café világítását az iNELS rendszere vezérli, ami a legmodernebb környezetet biztosítja az előadások előtt, illetve a szünetekben. Pedig ez az épület több, mint 130 éve épült, és se a külső, se a belső terekben nem lehet olyan beavatkozást végezni, ami megváltoztatná a kinézetét.

Hogyan tehető okossá egy adott funkció felfordulás nélkül?

Jó tudnod, hogy az épületautomatizálás nem feltétlenül jár felfordulással.

Tévhit, hogy a pincétől a padlásig fel kell túrni az épületet, és hetekig élhetetlen lesz az ingatlan, ha okosítani szeretnénk.

Az intelligens funkciók kialakítása ugyanis sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen létezik erre egy remek megoldás. Ez nem más, mint az iNELS RF Control System, azaz az iNELS rendszer rádiófrekvenciás változata. Az eszközök nem vezetékekkel, hanem RF jellel, 868,5 MHz-es frekvencián kommunikálnak egymással.

Legnagyobb előnye, hogy nem kell a falakban extra kábelt húzni, újravezetékezni – egyáltalán szinte semmilyen komolyabb szerkezeti átalakítással nem jár. Emellett nagyjából egy délután alatt beépíthető.

Ezt a megoldást alkalmazták az Operaházban is, ahol az épület műemlék jellege, valamint a korábban elvégzett felújítások miatt egyszerűen szóba sem jöhetett a vezetékes kialakítás.

 

Az épület földszintjén található Opera Café egész nap várja a vendégeket.

Az eredeti tervek szerint a boltíves mennyezet csúcspontjaiba egy-egy lámpatest került, ami a mai, modern elvárásoknak már egyáltalán nem felelt meg. Nem csak a funkciójában, de a dizájnt tekintve sem.

Az asztalok megvilágítását szabályozható spotlámpákkal kívánták a tervezők megvalósítani, de a festett mennyezet derítése is fontos szempont volt a világítással kapcsolatban.

Nézzük, milyen változásokat alakítottak ki végül:

  • A már említett világítótesteket a kávézó személyzete egy RF Touch érintőképernyő segítségével vezérelheti.
  • A mennyezetre olyan speciális lámpatestek kerültek, amiket külön ide terveztek – összesen 8 darab ilyen csillár készült.
  • A lámpák vezérlése, a fényerőszabályozás iNELS RF Control aktorokkal történik: a spotlámpákhoz RFDA-11B alap dimmer, a mennyezeti LED-ekhez pedig RFDAC-11B analóg aktor tartozik.
  • A kávézóban ezen kívül az összes fényforrást az iNELS Control rendszer vezéreli: a kinti cégért, a kiszolgáló pult fényeit és így tovább.

 

 

Az emeleten található Feszty Bár szendvicsekkel, süteményekkel és italokkal várja a nézőket.

Látványos elem a bárpult fölött elhelyezett 40 darab spotlámpa, aminek a dimmeléséért – a fényerő szabályozásáért – a RFDEL-71M univerzális dimmer egység a felelős.

A megfelelő hangulatvilágítás irányításáról itt szintén az iNELS RF Control rendszer gondoskodik; a személyzet az RF Pilot vezeték nélküli távirányítóval vezéreli a lámpákat.

Speciális LED-ek világítják meg az oldalfalon található festményeket, de figyelmet érdemel az üvegpolcok világítása, illetve a belső munkafény, ahol a kapcsolási feladatokat az RFSA-66M kapcsoló aktor látja el.

Ha Téged is érdekelnek az intelligens otthonnal kapcsolatos megoldások, és az Operaház két kávézójának valamelyikében jársz, érdemes egy kicsit „szakmai” szemmel nézned a fényeket, mert talán pont itt kapsz kedvet az okos világításhoz.

Kategóriák