Ne égjen feleslegesen egy lámpa se!

Szerző: ELKO EP

A melegebb hónapokban gyakorta előfordul, hogy az egyik pillanatban teljesen beborul az égbolt, majd hamarosan újra hétágra süt a nap. A jelenség főleg délután figyelhető meg. A hirtelen jött sötétség miatt felkapcsoljuk a lámpát, hogy aztán örüljünk, amikor kivirul, mindeközben teljesen megfeledkezünk a bekapcsolt fényforrásról. Te is utálod, hogy ha nem veszed észre, teljesen feleslegesen ég a lámpa és ezzel fogyasztja az áramot és a pénztárcádat?

Ha pedig észreveszed a pazarlást, akkor az örökös kapcsolgatás vonja el a figyelmed a teendőidtől, és visszarázódni nem is olyan egyszerű.

Ilyenkor jól jönne egy automatikus, a környezet fényviszonyait folyamatosan követő fényerő-szabályozó. Ez egyrészt akkor praktikus, amikor napközben a fény intenzitása csökken vagy növekszik, és hatalmas pazarlás 100%-os fényerőn működtetni a lámpákat, másrészt pedig télen, amikor viszonylag kevés a napsütés.

Szinte hihetetlen, de ha nem teljes fényerőn megy egész nap a világításod, akkor akár 30%-ot is megtakaríthatsz a számládból. Ráadásul mindezt viszonylag kis beruházással érheted el.

A megoldás: amikor a világítás követi a fényviszonyokat

A megoldás ma már mindenki számára elérhető, csak 2 dolog szükséges ahhoz, hogy mindig megfelelő legyen a világítás az adott helyiségben, és ne pazarold feleslegesen az energiát:

Hogyan működik a fényerő-szabályozó?

A rendszer három alapelemből épül fel:

  1. a vezérelni kívánt világítótestekből
  2. magából a LIC-2 világításintenzitás-vezérlőből
  3. egy fényérzékelőből, amely a fény intenzitását méri az adott helyiségben.

Egy külső szenzor érzékeli a kinti fényviszonyokat, majd ennek alapján az előre beállított értékeknek megfelelően állítja erősebbre vagy alacsonyabb fokozatra a világítást, természetesen automatikusan, anélkül, hogy Neked bármit tenned kellene.

A LIC-2-vel analóg vezérlésű dimmerek és elektronikus előtétek szabályozása lehetséges, egyszerre akár ötvené is!

Az eszköz működtetése során több üzemmód közül is lehet választani. Egy külső nyomógomb segítségével, egy rövid gombnyomással minden fényforrást lekapcsolhatsz, ha 2 másodpercig tartod nyomva, azzal engedélyezed vagy letiltod a fényerő-szabályozást, egy minimum 3 másodperces nyomással pedig bekapcsolhatod a lámpákat.

Kép forrása: http://karenshomecookin.com/wp-content/uploads/2017/03/beautiful-decoration-large-living-room-windows-crafty-large.jpg

Hová ajánlott a fényerő-szabályozó?

Szinte mindenhol hasznos lehet egy ilyen berendezés. Például családi házak, vagy nagyobb alapterületű lakások esetében, ha a mai trendeknek megfelelően tágas terek, nagy üvegfelületek jellemzik, ahová szinte folyamatosan besüt a nap.

De olyan helyeken is rengeteg megtakarítással jár a rendszer, mint egy irodaház, egy étterem, vagy egy oktatási intézmény, mert ezeknél a költségek igen jelentős részét teszi ki a világítás.

Kategóriák