Mennyire biztonságos egy okosotthon?

Szerző: ELKO EP

Kell lakásbiztosítás az okosotthonba?

Mivel egy okosotthon nemcsak a kényelmünket, hanem a biztonságunkat is szolgálja, joggal merül fel a kérdés: csökkenhet-e a lakásbiztosítás díja egy ilyen lakásban vagy házban.

Első lépés: a bejárat

Mindenki tudja, hogy nem létezik olyan zár, amit ne lehetne feltörni. Persze egy komoly felszerelés: biztonsági ráccsal ellátott biztonsági ajtó, amit kamera filmez és emellett még riasztó is be van kötve – elég elrettentő lehet még a legfelkészültebb betörő számára is.

Na de mennyibe kerül mindez? Az ilyen méretű biztonság bizony nem olcsó.

Az okos rendszer nagyobb biztonságot jelent, kényelmesebben

Az okosotthonok esetében nem kell elcsúfítani az ablakokat, ajtókat ráccsal, a tulajdonos mégis biztonságban tudhatja az ingatlant, egy tökélyre fejlesztett megoldással, ami észlel, riaszt, sőt akár videofelvételt is rögzít.

Igen gyakori, hogy a tulajdonosok nem kapcsolják be éjszakára a riasztót, mert kényelmetlen számukra. Az okosotthonok biztonsági megoldásai nem zavarják a felhasználót, úgy véd, hogy nem okoz kellemetlen helyzeteket.

Egy intelligens otthon rendszere az érzékelt jelek alapján, illetéktelen behatolás során azonnal értesítést küld a telefonunkra/táblagépünkre.

 

 

Egy intelligens megoldás előnyei

Szinte csak a képzelet szabhat határt annak, mit programozhatunk be illetéktelenek közeledtére. A hagyományos hang- és fényjelzéseken túl például a ház összes redőnyét FEL/LE húzogatja a rendszer, vagy be- és kikapcsolgatja az összes fényforrást. A szomszédok és a járókelők ezeket biztosan észreveszik, hiszen egy villogó ház elég feltűnő. De különböző hangokat is lejátszik a rendszer: például a saját hangunkat is beprogramozhatjuk, vagy kutyaugatást, stb.

Nem létezik olyan betörő, aki ekkora hangzavarban, fényáradatban, a rendőrség érkezésétől tartva sokáig időzne a ház körül.

Ezért is van az, hogy a biztosítással foglalkozó társaságok az okosotthonokat preferálják a hagyományos biztonsági megoldásokkal szemben, sőt, egyre jobban szeretik meggyőzni az embereket arról, hogy jobban járnak az okosotthonokkal.

Szerelem első látásra

Egy biztosítónak ugyanis az a jó, ha a lehető legkisebb az esély arra, hogy egy ingatlanban nagy kártérítési összeggel járó káresemény történjen.

Egy okosotthon esetében könnyebben felmérhető a kockázat – ez nagyságrendekkel kisebb, mint a hagyományos megoldásokat bevető otthonok esetén.

És nemcsak betörésről van szó: az okoseszközök időben figyelmeztetnek a szivárgó vízről, terjedő füstről, így időben elejét lehet venni a súlyosabb károknak.

High-tech védelem kedvezménnyel

Az Egyesült Államokban már olyan lakásbiztosítást kínálnak egyes cégek, amely kedvezményt ad a biztosítás díjából, ha a tulajdonos okosrendszert szerel fel az otthonába.

Persze mindig fennáll a veszély, hogy ha az eszközeink az internethez csatlakoznak, akkor azokat könnyebben elérheti egy külső, nem éppen jó szándékú „érdeklődő” is. Erre azért nincs sok gyakorlati példa, a lakossági felhasználók ingatlanjai ellen irányuló támadások száma viszonylag csekély. Ráadásul elég csak egy bonyolultabb jelszót megadni és ésszerű beállításokkal operálni, máris megnehezítettük a gonosztevők dolgát. Egy átlagos bűnöző valószínűleg inkább új terep felé néz, ha egy ilyen rendszerrel találkozik.

A hazai biztosítók egy-két éven belül biztosan reagálni fognak, és jóval kedvezőbb lakásbiztosítási konstrukciót is kialakítanak az okosotthon tulajdonosainak, hiszen a károkra sokkal kisebb az esély egy ilyen ingatlanban.

 

Kategóriák