Meglévő ingatlan „okosítása” vésés, fúrás-faragás nélkül? Igen, lehetséges!

Szerző: ELKO EP

Manapság egyre többet hallani smart home vagy más néven intelligens otthon rendszerekről. Elsőre talán a legtöbbünk fejében egy hatalmas, új építésű családi ház képe jelenik meg, ami nyilván egy komolyabb beruházás eredményeként született meg. De mi a helyzet, ha nem új ház építésében gondolkodunk, hanem már meglévő ingatlanunkat szeretnénk automatizálni?

 

Az iNELS RF Control rendszer

Praktikus megoldást kínál az ELKO EP vállalat kínálatában megtalálható iNELS RF Control System vezeték nélküli épületfelügyeleti rendszer. Ahogy már a nevéből is kitűnik, egy vezeték nélküli rendszerről van szó, amelynek egységei rádiófrekvenciás úton, 868 MHz frekvencián kommunikálnak egymással.

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy ez a megoldás nemcsak új építésű ingatlanok esetében alkalmazható, hanem egy már meglévő, akár kisebb alapterületű lakás villamoshálózatának fejlesztésénél is. Hiszen itt nincs szükség a kommunikációs vezetékek falban történő elvezetésére az egységek, fogyasztók és a központi egység között, így a telepítés a falak vésése vagy komolyabb szerkezeti átalakítás nélkül kivitelezhető. A rendszer vevőegységei közvetlenül telepíthetők az erre alkalmas szerelvénydobozba, világítótestbe, elosztóba, stb. Nagy részük elemes táplálású, az elemek 3-5 év élettartamúak, így az eszközök bátran elhelyezhetők olyan helyekre is, ahol az elemek gyakori cseréje nehezebben lenne megoldható.

Miért jó?

A smart home rendszerek általános előnyeit az iNELS vezeték nélküli rendszerében is kihasználhatjuk. A hatékony fűtés/hűtés szabályzással akár 30%, fényerőszabályzással kb. 15%-nyi áramfogyasztást spórolhatunk meg. Az energiafogyasztást applikációban követhetjük nyomon, akár grafikus megjelenítéssel, napi, heti, havi vagy tetszőleges időintervallum szerinti lebontásban.

Otthonunk biztonsági szintjét érzékelőkkel, riasztásokkal is fokozhatjuk, melyeket a pl. közvetlenül az okostelefonunkra telepített applikációban láthatunk, akkor is, ha otthonunktól több száz kilométerre tartózkodunk. A távoli elérésnek köszönhetően ráadásul a rendszer működésébe is bármikor beavatkozhatunk, a kamerák képének megjelenítésével pedig fél lábbal mindig otthon lehetünk és leellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e. A kaputelefon rendszerbe vonásával pedig egy távollétünkben érkezett látogatóval is kommunikálhatunk, vagy akár be is engedhetjük az ingatlanba.

És persze a kényelem. Napi, heti, havi vagy tetszőleges időintervallum szerinti programokat állíthatunk be, így az olyan rutinná vált feladatokat, mint pl. a redőnyök mozgatása a rendszer magától elvégzi. A folyamatok időjárási körülményekhez való igazítása szintén rengeteg időnket spórolja meg. A mozgásérzékelőkkel beállítható jelenlét alapú funkciókról nem is beszélve (pl. egy szobába belépéskor automatikusan be – távozáskor pedig automatikusan ki – kapcsol a fényforrás). Persze olyan alapvető dolgokat is említhetünk, mint hogy nem kell felállnunk egy villany lekapcsolásához vagy, ahhoz, hogy megnézzük, hogy ki csengetett. De nyaralásra indulva sem fogunk soha többé visszafordulni, ha az iNELS rendszert használjuk, mondjuk egy bekapcsolva felejtett televízió miatt.

Akár a LEGO?

Bővíthetőségének köszönhetően az iNELS RF Control rendszert tulajdonosa úgy építi, ahogy szeretné. Indulhatunk kezdetként néhány eszközzel, egy-két alapvető funkció, pl. a világítás- és fűtésvezérlés kiépítésével, majd később lépcsőzetesen, további funkciókat is bevonhatunk, teljesen szabadon, amíg egy komplex rendszert kapunk. Ennek következtében természetesen a rendszer ára is ehhez mérten változik, így az első lépéseket már pár tízezer forintból is megtehetjük.

Milyen funkciókat vezérelhetünk?

A vezeték nélküli rendszerrel egy sor funkciót irányíthatunk, nemcsak a hagyományos kapcsolókkal és nyomógombokkal, de akár okostelefonunk segítségével is, kedvenc fotelünk kényelméből.

A legfontosabbak –a teljesség igénye nélkül – a világításvezérlés, hőmérséklet szabályzás, fűtés/hűtésvezérlés, árnyékolók/redőnyök vezérlése, berendezések kapcsolása, elszívás/szellőztetés, garázsajtó/kapuk vezérlése. Ezeken kívül rendszerbe vonható a kaputelefon, a biztonságot támogató kamerák és különböző szenzorok (füst, ajtó/ablaknyitás, mozgásérzékelők), az öntözőrendszer. Sőt arra is lehetőségünk van, hogy a különböző funkciók működését az időjárási paraméterek függvényében vezéreljük. Például a kinti viharos szelet érzékelve a rendszer – a megrongálódásukat elkerülendő – felhúzza – vagy pl. erős napfény hatására ennek megfelelően leereszti a redőnyöket.

Különböző „jeleneteket” is beprogramozhatunk, amelyek során a rendszer egyetlen gombnyomásra több parancsot is végrehajt. A fények színével és erősségével egyetlen gombnyomásra kellemes romantikus vacsorahangulatot teremthetünk. De ilyen lehet még pl. a „távozás” jelenet; amikor az otthon elhagyása után nem kell azon aggódnunk, hogy vajon bekapcsolva maradt-e a világítás, vagy bedugva hagytuk-e a vasalót, hiszen a rendszer mindent lekapcsol. A filmrajongók pl. a „mozi” jelenetért „őrülnek meg”, hiszen nem kell manuálisan lehúzniuk a redőnyt, a világítás fényerejét beállítaniuk a kellemes félhomályhoz, leereszteni a vetítővásznat, kiválasztani kedvenc filmjüket és elindítani azt, mert a rendszer ezt mind megteszi egyetlen gombnyomásra. Hát nem nagyszerű?

Vezérlési lehetőségek

Az iNELS RF Control rendszerben a család minden tagja megtalálja a számára legkézenfekvőbb vezérlési megoldást. A konzervatívabb vezérlést kedvelők a vezeték nélküli nyomógombokat használhatják hagyományos kapcsolóként. Akik gyakran járnak ki a kertbe, nagyra értékelik a zsebükben megbúvó RF Pilot nevű színes OLED kijelzős távirányítót, vagy a praktikus négygombos RF KEY hordozható vezérlőt. Az érintőképernyős vezérlőkön az összes gomb egy 3,5”-os TFT kijelzőn kapnak helyet. És természetesen az okostelefont vagy a táblagépet is használhatjuk, melyeknek két óriási előnye is van. Egyrészt, hogy nem kell külön megvásárolni, ráadásul az ezekre fejlesztett applikációk teljesen ingyenesen letölthetők andoidra és iOS OP rendszerhez egyaránt. Másfelől pedig, hogy segítségükkel akár távolról is vezérelhetők az iNELS RF Control rendszer telepített funkciói.

Napestig sorolhatnánk az iNELS rádiófrekvenciás eszközeinek előnyeit, de természetesen minden azon múlik, hogy mire használnánk a rendszert, és hogy milyen követelményeket támasztunk vele szemben. A lehetőségeknek szinte csak a képzeletünk szab határt.

Ha Te is szeretnéd élvezni otthonodban az iNELS RF Control rendszer előnyeit, azt tanácsoljuk, hogy látogass el az ELKO EP Hungary Kft. bemutatótermébe, ahol egy igényfelmérő beszélgetés keretében teljesen ingyenesen és készséggel tájékoztatnak a számodra elérhető optimális lehetőségekről.

Részletesen megismerheted ezt a rendszert, annak adó- és vevőegységeit és akár ingyenes árajánlatot is készítenek, az ingatlanhoz igazítva. Nem utolsó sorban pedig mindent ki is próbálhatsz és élőben is megtekintheted az okosotthon-rendszer működését. A látogatás előtt érdemes időpontot egyeztetned a +36-1-220-02-59-es telefonszámon vagy az info@elkoep.hu e-mail címen.

 

Kategóriák