LED égő előnyei, avagy az energiatakarékos izzó

Szerző:

Mielőtt LED égő vásárlásba kezdesz, érdemes feltenned magadnak két kérdés. 

Nem mindegy ugyanis, hogy a LED égő a segítségedre lesz abban, hogy csökkenteni tudjad otthonod energiaköltségeit, valamint a kényelmi szempontok em elhanyagolhatóak. Tudtad, hogy létezik olyan LED égő, ami már fényerő szabályozható? Na de erről később…

Az első kérdés LED égő esetén: fényerőszabályzás – igen vagy nem?

A válasz egyértelmű: igen, de nem mindenhol.

  • Olvasólámpánál nem, nappali csillárnál igen.

  • A konyhapult felett nem, de az ebédlőasztal megvilágításánál igen.

  • A gardróbban nem, de a mellékhelyiségben, folyosón esetleg igen (éjszakai útvonal zónája :)).

FONTOS TÉNY: Ahol fényerőt szabályozunk, ott pénztárcánk tartalmát nem csak a villanyszámla csökkenti, hanem a LED „égők” üzemidő-növekedése is.

A második kérdés LED égő esetén: milyen LED „égőket” és milyen szabályzót válasszunk?

Több szempontot is figyelembe kell venni a LED kiválasztásánál (színhőmérséklet, fényáram, stb.), de itt csak a szabályzáshoz kapcsolódókkal foglalkozunk.

Először is természetesen szabályozható (dimmelhető), 230V-os tápfeszültséggel üzemelő LED égő az ideális számunkra, ezt válasszuk.

Hogyan találjuk meg ezt a LED-et?

A szabályozhatóság jelölve és/vagy kiírva szerepel az égők dobozán. Lásd: 1. ábra.

Ha ez a jel át van húzva, vagy nincs feltüntetve, akkor az a fényforrás nem szabályozható típus.

Még a dobozon lévő szöveg sem biztosíték semmire

Több LED égő esetében találkozhatunk ugyanis azzal a szöveggel, hogy hagyományos fényerőszabályzóval szabályozható. Sajnos nincs definiálva, hogy ebben az esetben mit tekintsünk hagyományosnak, ezért egy szakember önkényesen a legelterjedtebb fázisszög-hasításos elven működő szabályzókat érti.

Közben pedig az alsóbb fénytartományokban már alig vagy egyáltalán nem szabályozható a LED – így a lámpa lefelé szabályzáskor kikapcsol.

A probléma megoldása egy olyan szabályzó, melynek kimeneti csúcsfeszültsége állandó, és elegendő a LED égők áramkörének ahhoz, hogy a dióda chipek kinyissanak és világítsanak, ugyanakkor a kimeneti átlagfeszültség változtatható. 

1. ábra

LED égő

Fenti követelményeket a hajtástechnikából is jól ismert impulzusszélesség-modulációval (PWM) működő szabályzók teljesítik. Ezzel meg is válaszolhatjuk a második kérdést is: PWM kimenettel rendelkező, kifejezetten LED égők szabályzására gyártott dimmert válasszunk. Az 1. ábra bal oldali részén az ELKO EP dimmelhető LED dobozán a dimmerekre is találhatunk ajánlást.

 

Kategóriák