Lakásfelújítás – Csak idegesítően drágán lehet? Nem, ha betartasz 4 egyszerű szabályt

Szerző: Trendek

A lakásfelújításhoz Magyarországon legalább annyian értenek, mint a focihoz. Mégis a lakásfelújítás 90%-a kelleténél több pénzt visz el, ráadásul az elvégzett munkák minőségével is akadnak gondok. Pont, mint a magyar fociban. Pedig alapjában véve egyetlen dologra kell nagyon figyelni: GYŰJTSÜNK BE KELLŐ INFORMÁCIÓT, MIELŐTT BELEVÁGUNK A FELÚJÍTÁSBA.

Ezzel ugyanis…
Rengeteg pénzt.
Még annál is több időt.
Minimum ugyanannyi fejfájást, idegeskedést, körömrágást takaríthatsz meg magadnak.
Azt hisszük, már csak ezért érdemes lesz elolvasnod ezt a cikket.

Lakásfelújítás kötelező első szabálya: Cél nélkül soha

Ha nem akarunk megnyerni egy tenisz meccset, csak úgy lemegyünk játszani, akkor valószínűleg az ellenfelünk csak úgy el is ver. A lakásfelújítással ugyanez a helyzet. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt többet veszthetünk két korsó sörnél.
Tíz… sőt, százezreket is.
Éppen ezért a lakásfelújítás munkálatait mindig kezdd a cél meghatározásával.
Írd össze, hogy…

 • Mi nem működik a lakásban;
 • Mi az, ami zavar téged;
 • Min szeretnél változtatni;
 • Ha nem szabna korlátokat a pénz, akkor az otthonodat milyenné szeretnéd varázsolni;
 • Mekkora szabad teret hagynál az „új” lakásban;

Egyszerűen csak fogj egy tollat és papír fecnit, és írd ezeket össze. Így lesz egy „EZT AKAROM” listád, amit bármikor elővehetsz, és látni fogod, hogy jó vagy éppen rossz irányba mennek a dolgok a lakásfelújítás során.

Lakásfelújítás izgalmas második szabálya: Nincs fontosabb a fontossági sorrendnél

Miért költene kapusra az a csapat, amelyiknél a világ legjobbja véd? Nem maradna pénze csatárra, miközben nincs, aki gólokat lőjön.
Egy felújításnál rengeteg igényt kell meghallgatni, átrágni, végül döntést hozni, és sorrendet állítani.

 • Az legyen a legfontosabb, hogy olcsón kijöjjünk a dologból?
 • Vagy inkább azt nézzük, hogy mit lehet kihozni a térből?
 • Esetleg a család ízlésére bízzuk a dolgot?
 • Netán az legyen az első, hogy legyünk túl rajta minél előbb?
 • Vagy, hogy megnöveljük az ingatlan értékét?

A baj nem a számtalan igénnyel van, hanem azzal, ha nem tudunk sorrendet tenni köztük. Az ízlésünk nem biztos, hogy belefér a pénztárcánkba, az időnkbe vagy a térbe.

Fontos, hogy ne csak a legfőbb igényt jelöld meg, tedd fel a többit is a listára. Így a végén lesz egy olyan otthonod, amire azt mondhatod: „Ez bizony annyiból jött ki, amennyit szántunk rá, de szinte pont úgy néz ki, ahogy előre elképzeltük.”

Lakásfelújítás fránya harmadik szabálya: Szigorú költségvetés

Egy lakásra mindig lehet többet és többet költeni.
Határt csak a csillagos ég szab. Vagy még azt sem. Azonban a pénztárcánk vagy a bankszámla kivonatunk hamar összetörheti az álmunkat. Ezért aztán az álmodozás előtt egy gyors számvetést tartani. A két lépés felcserélésével kisebb csalódásoktól menekülhetünk meg.

 • Írj egy minimum és egy maximum összeget a felújításra. Az összeghatárokat pedig a felújítás során szigorúan tartsd be.
 • Döntsd el a még munkálatok elején, hogy önerőből vágsz a felújításba vagy kölcsönt veszel el. Ha előbbi mellett döntesz, akkor menet közben már ne vegyél fel kölcsönt, mert abból később csak baj lehet.
 • Soha ne bízd a munkát olyan mesteremberre, aki meghitelezi Neked a költségeket, később toronyház emelet magas kamatokat fog visszakérni.
 • A betervezett maximum költségvetés mellé tegyél félre vésztartalékot, hiszen bármilyen nem várt esemény bekövetkezhet.

Lakásfelújítás elgondolkodtató negyedik szabálya: Ki végezze a munkát?

A YouTube legviccesebb videó-összeállításai nem nélkülözhetik az önjelölt szakembereket. Létrán egyensúlyozó könyvelők.
Tenyerüket átfúró buszsofőrök.
Vízvezetéket elvágó tanárok.

Mindannyian értünk valamihez, de nem mindig ugyanahhoz. Valószínűleg Te remek vagy a saját munkádban, hiszen épp az ott megkeresett pénzedből készülsz a felújításra. Én még emlékszem, mikor kiskölyök koromban apámmal nekiálltunk kitapétázni a szobámat. Az ott készült fotókat az albumok utolsó utáni lapjaira száműztük. Úgyhogy keress Te is inkább egy szakembert. Ó, elnézést, mit is beszélek: keress egy valódi mesterembert.

 • Ha a teljes munkafolyamatot nem is adod ki a kezeid közül, a legnagyobb szakértelmet kívánó konyha és fürdőszoba felújítását mindenképp szakemberre bízd. Drága mulatság a ferdén felrakott csempéket kicserélni.
 • Figyelj az árajánlatra. Az esélyét se add meg, hogy bármilyen plusz költség felmerüljön a felújítás során. A mester az ajánlat előtt úgyis felméri a helyzetet.
 • Mindig számlaképes mestert hívj, különben oda minden garancia.
 • Soha ne alapozz egy elégedett véleményre. A görögök is nyertek foci vébét, egy rosszabb szakembernek is lehetett egy jó munkája.
 • Ne csak a szakmai tudást figyeld, hanem az emberi tulajdonságokat. Olyan mestert bízz meg, akivel kijössz, végül is néhány napra a hétköznapjaitok rész lesz.

Mindössze 4 pofonegyszerű szabály.
4 szabály, amit, ha megfontolsz, már sokat nyersz a lakásfelújítás során.
Ha pedig betartod? Nos, akkor elkezdesz rengeteg pénzt megtakarítani.

Sikeres lakásfelújítást és meseszép új otthont!

Kategóriák