Ilyen egyszerű lenne ma már egy burkolás?

Szerző: Mapei

A felújítás rengeteg munkával jár, ennek nagy részét a régi burkolatok eltávolítása teszi ki. Miért kellene órákat, napokat piszmogni a burkolat felszedésével, ha egyszerűen rájuk lehet alapozni az újat?

Most két olyan esetet ismerhetsz meg, ahol szükségtelenné vált a régi burkolat felbontása, így kis ráfordítással jelentős mennyiségű időt, munkát, és költséget takaríthatsz meg Te is.

 

 1. eset: Ha hidegburkolatra szeretnél burkolni

6 egyszerű lépésben burkolhatsz a már meglévő járólapra, csempére, és tökéletes eredményt kapsz.

 1. Ellenőrizd, hogy a helyiség jelenlegi padlóburkolat-szintje megengedi-e, hogy kb. 1 cm-rel magasabb 
 2. Ellenőrizni kell azt is, hogy az aljzat megfelelően stabil-e, a lapok az aljzathoz megfelelően tapadnak. Ha nem, a mozgó lapokat el kell távolítani és a helyét – az aljzat típusának megfelelő alapozás után – NIVORAPID gyorskötő habarccsal ki kell egyenlíteni a régi lapburkolat síkjáig.
 3. Minden esetben szükséges az aljzat zsírtalanítása. A lemosást követően a zsírtalanított burkolatot hagyni kell megszáradni.
 4. A tisztítás után következhet a MAPEPRIM SP kétkomponensű epoxi bázisú alapozó, vagy az ECO PRIM T egykomponensű alapozó felhordása a felületre. A két komponensből a megadott arányban összekeverve m2-enként 15-20 dkg-ot kell felhordani a régi burkolat felületére teddy-hengerrel.
 5. Az alapozó megszáradása után 24 órán belül kell felvinni az aljzatkiegyenlítőt A kiegyenlítésre a vastagság függvényében ULTRAPLANULTRAPLAN ECOULTRAPLAN MAXI önterülő aljzatkiegyenlítő anyagot használhatunk. Falfelületek kiegyenlítésére a NIVOPLAN ajánlott. A kiegyenlítésre használt anyagokat a termékek leírásában megadott mennyiségű vízzel kell összekeverni, majd néhány perc pihentetés és újrakeverés után lehet a kiegyenlítendő felületre egyenletesen felhordani.

  Kép forrása: pinterest.com

 6. A réteg száradása után máris ragasztható az új burkolatannak anyagától, méretétől és terhelésétől függően megadott MAPEI ragasztási technológiával.

 

 1. eset: Ha parkettára szeretnél burkolni:

  Sok esetben a parkettát évekkel ezelőtt bitumenes ragasztóval ragasztották az aljzathoz, amit a parketta felszedése után csak kitartó véséssellehet a felületről eltávolítani, ami időigényes és fizikailag nagyon fárasztó művelet.

Ezt kerülheted el 5 gyors lépéssel:

 1. Ellenőrizd az aljzatot: a parketta-elemeknek stabilnak kell lenniük a kiegyenlítés előtt. Amennyiben az aljzatul szolgáló parketta helyenként mozog, azt stabilizálni Erre két megoldást alkalmazhatunk, illetve esetlegesen ezek kombinációját. Az egyik esetben a parkettát a saját, már meglévő aljzatához (párnafák, farost fogadószerkezet) lecsavarozzuk, míg a másik lehetőség a parketták alatt keletkezett üregek kitöltése ULTRABOND P-R9habbal a parkettába fúrt lukakon keresztül.  Ezen megoldások alkalmazása után ismét ellenőrizzük a parketta stabilitását és amennyiben az megfelelő, a következő rétegrend elkészítését javasoljuk.

  Kép forrása: bsiflooring.co.uk

 2. A parketta felületéről a lakkréteget vagy más bevonatot csiszolással el kell távolítani, majd az felcsiszolt parkettát portalanítani kell.
 3. A megcsiszolt felületre teddy-hengerrel vagy spatulával MAPEPRIM SPalapozót kell felvinni m2-enként 15-20 dkg mennyiségben.
 4. A réteg száradása után a ragacsos alapozóra kell az aljzatkiegyenlítőt A parketta kiegyenlítésére használt anyagnak szálerősítésűnek kell lennie, hogy a parketta mozgásait fel tudja venni. E célra fejlesztette ki a MAPEI a FIBERPLAN nevű szálerősített önterülő aljzatkiegyenlítő anyagát.
 5. Ezután máris lehet burkolnia felületet az új anyaggal, jelentős időt és költséget megspórolva ezzel.

 

Kategóriák