Így lesz csúcsmodern a fűtésed gyorsan és egyszerűen

Szerző: ELKO EP

Ismerős a helyzet? Radiátoros fűtési rendszered van, vagyis a gázkazánt vagy a keringetőt egyetlen szobai termosztát kapcsolgatja, amit remélhetőleg sikerült ideális helyre telepíteni.

Emiatt a radiátorok sarokszelepeit tekergeted azokban a helyiségekben, amiket ritkán használtok, hiszen ott felesleges lenne a fűtés. Persze csak akkor tudod ezt megtenni, ha még nem ragadt be és tekerhető a szelep, ami jellemzően előbb-utóbb csepegni is fog.

Most olyan eljárást mutatunk, amivel egyszerűen és gyorsan, minimális gépészeti beavatkozással (konkrétan termoszelepek beépítésével) oldható meg a helyiségenkénti fűtésszabályozás, ráadásul vezeték nélkül, így vésni, rombolni sem kell.

Nyugodtan elfelejtheted az otthoni didergést, kényelmesen élvezheted a tökéletes hőmérsékletet minden helyiségben.

És van még egy jó hírünk:

Egyúttal „okossá” is tesszük a rendszert, hiszen okostelefonról ellenőrizhetők és módosíthatók a hőmérsékletek, akár helyben, akár távolról is, miközben a szobánkénti szabályozás automatikusan végzi a dolgát.

Nézzük is, hogy milyen eszközök szükségesek a megvalósításhoz:

  • eLAN-RF-003: rádiófrekvenciás központi rendszervezérlő és Ethernet / RF Control átjáró

Ebben az egységben tárolódik minden paraméter, beleértve a szobánkénti időütemezéseket is. A helyi hálózatba (router) bekötve, a lakás Wi-Fi kapcsolatán keresztül gondoskodik az iNELS RF Control rendszer egységeinek (a fűtésen túl sok más funkciónak) mobiltelefonos vagy a meglévő Internet kapcsolat segítségével történő távoli eléréséről. Saját webszerverén keresztül is konfigurálható.

Ez egy relé kimenetű kapcsolóegység, RF vevő – feladata itt a gázkazán indítása és leállítása. Nincs rá szükség, ha a lakás fűtését nem saját kazán, hanem valamilyen központi hőforrás biztosítja.

Gyűjtőnéven termofej. Radiátoronként, fűtési körönként 1-1 darab szükséges – 2db ceruzaelemmel működik, ami kb. egy átlagos szezonra elegendő. Tartalmaz egy RF adó/vevőt, egy hőmérséklet érzékelőt és egy motort, ami a radiátor termoszelepét mozgatja.

Nagyjából 5 percenként küld hőmérséklet értéket a központ felé, de gyors lehűlést érzékelve hamarabb is. Rendelkezik egy úgynevezett „nyitott ablak” funkcióval, mely lezárja a szelepet, ha nagyon gyors a lehűlés, – feltételezve, hogy kinyitották az ablakot (érzékenység, zárva időtartam állítható).

Az alábbi ábrán egy 3 szobás példán mutatjuk meg, hogy a fenti eszközök hogyan épülnek egy rendszerré. Természetesen több szobába is telepíthető.

Nézzük, hogyan is értelmezzük az ábrát:

  1. A termofejek elégséges időközönként elküldik a hőmérséklet értékét a központnak.
  2. Az adott szobához, fűtési körhöz programozott időütemezés szerinti hőmérséklet alapjel és a helyiségből beküldött hőmérsékleti ellenőrzőjel összehasonlításra kerül a központban, amely parancsot küld a megfelelő termofejnek a szelepek nyitására vagy zárására.
  3. Amennyiben bármelyik fűtési kör „meleget” kér, akkor a kazán bekapcsolására is elmegy a parancs.
  4. A kazán kikapcsol, ha már egyik kör sem aktív.

Még egy fontos dolog:

A fűtési RF-rendszerek tervezésekor figyelembe kell venni a rádiós jelek megfelelő szintű terjedését a lakáson belül.

Ha egy adó-vevő relációban kommunikációs bizonytalanság van, akkor az eszközök helyét meg kell változtatni vagy be kell építeni egy jelerősítőt (RFRP-20 – 20 egység átjátszása). Ez azt jelenti, hogy egyetlen egy hibás működést is kommunikációs bizonytalanságnak értelmezünk és nem szabad a rendszerben eltűrni – a tesztek során ez kiderül!

További kellemesen meleg napokat kívánunk, legalább a lakáson belül.

Kategóriák