Hogyan válasszuk ki a megfelelő színű vakolatot

Szerző:

Nem baj, ha nem elég tartós, csak legyen olyan színben, amilyet szeretnék, hogy büszkén mutogathassam a szomszédoknak.

 

Legyen tartós, a szín annyira nem számít.

Vakolatvásárlás előtt ez a két dolog fogalmazódik meg legtöbbünkben. Pedig van egy harmadik, járható út is: tartós vakolat olyan színben, amilyet csak szeretnénk.

plaster-knife-760x200

Ezzel a trükkel teszteld le a kiválasztott színt

Vakolatszín választás esetén igyekezzünk a színkártya vagy a kisebb méretű színminta helyett egy nagyobbacska valós minta segítségével a helyszínen összevetni a kiválasztott színt az otthonunk környezettel.

Például egy hónunk alá csapható polisztirol lapra vitessük fel az adott vakolatszínt, majd nézzük össze az épület nyílászáróival, a kerítéssel, a korlátokkal, párkányokkal, egyszóval mindennel, ami a fal, a környezet végső látványát befolyásolhatja.

Biztosak lehetünk benne, hogy ezen a módon nem állunk majd letaglózottan és csalódottan, ha már a teljes felület elkészült. Így ugyanis biztosan azt a színt kapjuk, ami nekünk is tetszik, és a környezetbe is harmonikusan illeszkedik.

A nagy mintának az is az előnye, hogy kicsiben egy adott árnyalat jóval visszafogottabb hatást kelt. Ami ilyenkor megtetszik, az esetleg a későbbiekben elriaszt minket harsányságával egy nagyobb felületen.

 

Egy szín, ami beköltözik az otthonunkba

A divat gyorsabban és szeszélyesebben változik, mint a tavaszi időjárás. Könnyedén beleszeretünk olyan színekbe, amik éppen divatosak, aztán ugyanolyan gyorsan kiábrándulunk, mikor jön valami még izgalmasabb.

A végső vakolat szín kiválasztásakor azonban gondoljuk végig, hogy ez lesz az a fal, amit naponta és éveken, évtizedeken át látunk, oda érkezünk haza, és már messziről azt a megunhatatlan és barátságos helyet fogja nekünk jelenteni, ahová szeretünk megérkezni.

Döntsünk ezért olyan árnyalat és szín mellett, ami biztosan tetszik majd éveken át is.

A színválasztásnál azonban érdemes a műszaki oldalt is egy picit átgondolni…

 

A színek és a hőmérséklet

Minden színhez tartozik egy fény-visszaverődési érték, amely alapján tudható, hogy a ráérkező napfény hány százalékát veri vissza és mennyit az, amit elnyel.

Minél kevésbé veri vissza egy adott felület a napfényt, annál többet nyel el, tehát annál jobban képes átmelegedni. A sötét színek jóval kevesebb fényt vernek vissza, mint a világosak.

Különösen fontos lehet a vakolat felmelegedése hőszigetelés esetén, mert ez esetben a vakolat egy vékony, a hőmérsékletváltozásra reagáló réteget jelent. Minél erőteljesebb a hőmérsékletváltozás, annál nagyobb hőmozgást végez a vakolatréteg, s ez egy előnytelen színválasztás miatt óriási terhelést is jelenthet.

 

És akkor 3 kiváló vakolóanyag…

1) Ha a fő szempont a gazdaságosság, a sima, gördülékeny kivitelezés

Ekkor a Quarzolite termékcsaládot ajánljuk, melynek termékei a legkevésbé érzékenyek a kivitelezés időjárási és egyéb körülményeire, praktikus lehetőséget jelentenek, és kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé.

Nagyon széles színskálán elérhetőek, akár erősen élénk színek is keverhetőek belőlük.

 termek1

2) Ha páraáteresztő vakolatra van szükséged

Enyhén nedvesedő falak felületét hoznánk rendbe? A falszerkezet rétegei jó páraáteresztéssel rendelkeznek, és ehhez illeszkedő vakolatot keresünk?

Silexcolor termékcsalád szilikát kötőanyagú vakolatai, nagy páraáteresztő képességüknek köszönhetően, ideálisak a fenti szempontok szerint.

Alkalmazzuk ezeket az anyagokat bátran falszárító vakolatokra, kőzetgyapotos hőszigetelésre s minden olyan szerkezetre, amelyet nagy páraáteresztő képességgel bíró befejező réteggel szeretnénk zárni.

termek2 

3) Ha nagy értékű ingatlan kültéri falait szeretnénk tartósan védeni

Kiemelt beruházáson biztonságos homlokzati megoldást szeretnénk alkalmazni? Forgalmas helyen álló, északi tájolású, vízparti, vagy hegyvidéki ingatlanok homlokzati kialakítását kell elvégeznünk?

termek3

Silancolor termékcsaládnál keresve se találnánk jobbat ezekre a feladatokra.

A Silancolor termékek jó páraáteresztő képességgel, valamint kiemelkedő vízlepergető képességgel rendelkeznek. Ezen kívül a velük kialakított felületek kevéssé koszolódnak, illetve hosszútávon öntisztuló képességgel bírnak.

 

Kategóriák