Lakásfelújítás: Hogyan takaríts meg akár több tízezer forintot

Szerző: Trendek

Építkezni, lakást felújítani kétféleképp lehet:

  1. Méregdrágán
  2. Annyi pénzt megtakarítva, amelyből aztán akár a családi nyaralás is kijön

Ez a cikk utóbbihoz ad kézzelfogható jó tanácsokat.

Kezdjünk egy listával

A költségtakarékos építkezések, felújítások egyik titka a listázás. Minden építkezés vagy felújítás, ami a szokásosnál kevesebből kijön összeírással kezdődik

  • Valamit ki kell javítani a lakásban? Listára vele!
  • Valamit megváltoztatnál az otthonodban? Írd fel a listára!
  • Van egy elképzelésed a tökéletes otthonról? Akkor le ne hagyd a listádról.
  • Fontos, hogy legyen elég mozgástér a lakásban? Ezt is írd fel a listádra!

Fontos, hogy ez a lista ne csak a fejedben létezzen. Írd össze egy papírra, mutasd meg a mesterembereknek, és figyeld folyamatosan, mi valósult meg belőle és mi van még hátra.

feladat lista

Lépésről lépésre

Ha egy foci csapatnak van mondjuk 20 millió eurója erősítésre, akkor azt többféleképpen elköltheti:

    a,  vehet sok közepes képességű focistát;

    b,  vagy vehet két klasszist;

A magyar építkezők, felújítók általában úgy gondolkodnak, ahogy az A pontban látod. Túl sok igényük van, ezért mindenre csak a figyelem tört része összpontosul. Pedig sokkal kifizetődőbb, ha az igényeidhez készítesz egy erős sorrendet.

Az legyen a legfontosabb, hogy olcsón kijöjjünk a dologból?

Vagy inkább azt nézzük, hogy mit lehet kihozni a térből?

Esetleg a család ízlésére bízzuk a dolgot?

Netán az legyen az első, hogy legyünk túl rajta minél előbb?

Vagy, hogy megnöveljük az ingatlan értékét?

Nem baj, ha sokféle igénnyel  bírsz, de mindig tegyél köztük különbséget. Döntsd el, melyik a legfontosabb. Az igények ugyanis sokszor ütik egymást:

Például család ízlése kontra olcsóság.

igények

 

Kell egy gazdasági miniszter

Egy 40 négyzetméteres lakásra is lehet milliókat költeni, és egy 3 szintes családi ház felújítása is kijöhet párszázezer forintból. A lényeg, hogy tudd, mikor kell megállni. Hogy tudd, mire van szükséged az új otthonodba, és mire nem.

Írj egy minimum és egy maximum összeget a felújításra. Az összeghatárokat pedig a felújítás során szigorúan tartsd be.

Döntsd el a még munkálatok elején, hogy önerőből vágsz a felújításba vagy kölcsönt veszel el. Ha előbbi mellett döntesz, akkor menet közben már ne vegyél fel kölcsönt, mert abból később csak baj lehet.

Soha ne bízd a munkát olyan mesteremberre, aki meghitelezi Neked a költségeket, később toronyház emelet magas kamatokat fog visszakérni.

A betervezett maximum költségvetés mellé tegyél félre vésztartalékot, hiszen bármilyen nem várt esemény bekövetkezhet.

pénz megtakarítás

A munkák nagy részét bízd szakemberre

El se tudod képzelni, hány girbe-gurba padló lapot láttam már.  Hány olyan becsempézett falat, ami ferdébb volt, mint a pisai ferde torony.

  Alig becsukható ablakok.
  Beszoruló garázskapuk.
  Hólyagosra festett falak 

Mindig a drága dolgok az igazán olcsók, és az olcsók a drágák. A hibajavítás mindig többe kerül, mintha elsőre jól megcsinálunk valamit. Ezért aztán jobb, ha a nehezebb munkákhoz szakember segítségét hívod. Ez Neked is jobb, hiszen így nem kell szabadságot kivenned.

Ha a teljes munkafolyamatot nem is adod ki a kezeid közül, a legnagyobb szakértelmet kívánó konyha és fürdőszoba felújítását mindenképp szakemberre bízd. Drága mulatság a ferdén felrakott csempéket kicserélni.

Figyelj az árajánlatra. Az esélyét se add meg, hogy bármilyen plusz költség felmerüljön a felújítás során. A mester az ajánlat előtt úgyis felméri a helyzetet.

Mindig számlaképes mestert hívj, különben oda minden garancia.

felújítás szakemberrel

Soha ne alapozz egy elégedett véleményre. A görögök is nyertek foci vébét, egy rosszabb szakembernek is lehetett egy jó munkája.

Ne csak a szakmai tudást figyeld, hanem az emberi tulajdonságokat. Olyan mestert bízz meg, akivel kijössz, végül is néhány napra a hétköznapjaitok rész lesz.

Én csak egyet kérek tőled: fontold meg a cikk tanulságait, mielőtt építkezésbe, felújításba kezdenél. Aztán döntsd el, maradsz-e a régi iskolánál, az ad hoc felújításnál, vagy inkább a tervszerűséget választod. A kettő között a különbséget pénzben mérik. Méghozzá jó sok pénzben…

 

Sikeres felújítást és meseszép új otthont!

Kategóriák