Ezt a 3 kérdést kell feltenned a lakásfestés előtt

Szerző: Mapei

Ha a közeljövőben lakásfestést tervezel, akkor minél hamarabb el kell kezdeni a tervezést, a részletek kidolgozását.

Ha úgy döntesz, hogy családi, baráti összefogásban meg tudjátok oldani a festést, csak 3 alapkérdést kell megválaszolni ahhoz, hogy minden precízen és gördülékenyen menjen, és a sikeres festés után elégedetten nézhess körül a megújult otthonodban.

Kép forrása: beycome.com

Íme, a 3 kérdés, amelyet át kell gondolnod a festés előtt:

1. Milyen szín és festék illik a stílusomhoz és az életvitelemhez?
A kínálat hatalmas, és ez megrettenthet. Két dolgot érdemes alaposan megfontolni:

  • Milyen színvilágotszeretsz, mi van rád jó hatással, mi nyugtat meg. Ne hamarkodd el a döntést, hiszen egy fal színét akár évekig is nézned kell majd!
  • Milyen hatásoknak van kitéve a fal és a festék a helyiségben?

Ha a pasztellszíneket kedveled, jó megoldás lehet a költségtakarékos COLORITE MATT festékcsalád választéka. Elsősorban kevésbé koszolódó falakra, szobákba, hálókba, vendégszobákba ajánljuk.

Kép forrása: bnpparis-pf.bg

Ha erősebb színt szeretnél, akkor a Dursilite festékek választékát ajánljuk. A Dursilite ragyogó színei hosszantartóak, sokáig megmaradnak a legnagyobb igénybevételű falakon is.

Kiemelkedően magas kötőanyag tartalma miatt nem koszolódik, nem kopik, így ideális választás előszobákban, gyerekszobákban, nappalikban is.

Ha penészedésre hajlamos a helyiség, amit ki fogsz festeni, például a fürdőszoba és a konyha, akkor neked a SILANCOLOR PLUS rendszer nyújt megoldást. A SILANCOLOR PLUS CLEANER-rel mélyen, a falfelület rétegeiből eltávolítható a penész. Az újabb penészesedést pedig alapjaiban akadályozza meg a SILANCOLOR PRIMER PLUS alapozó és a SILANCOLOR PITTURA PLUS festék.

Ha régi vakolat, felület felújítását végzed, vagy a falak nedvesedésre hajlamosak, jó tudnod, hogy a szilikát alapú SILEXCOLOR rendszer kiváló páraáteresztéssel rendelkezik, így a nedvesedő falból könnyedén elpárologhat a nedvesség.

2. Mit kell tennem a festés megkezdése előtt? 

Fontos, hogy a lazább részeket el kell távolítani, majd gletteléssel (például Planitop 580-athasználva) javítani kell. A festés előtti alapozást még akkor is ajánlatos elvégezni, ha csak frissíteni szeretnéd a színt egy átgurítással.

Az alapozásnak az a funkciója, hogy csökkentse és egyenletessé tegye az alapfelület szívóképességét. Ezzel csökkenthetjük a festék fogyását, valamint biztosíthatjuk a festék foltoktól mentes száradását.

Vannak speciális alapozók, amelyek szilárdíthatják is a felületet, amennyiben erre van szükség. Az alapozással egyúttal teszteljük is a falat, és ezzel is elkerülhető, hogy egy-egy falterületről csak a festés alatt derüljön ki, hogy nem elég szilárd. Nagyon kellemetlen és nehezen megoldható feladat, ha a festés során a henger leszedi az előző réteget.
Amennyiben szilárdítani szeretnéd a felületet, megoldás a Primer 3296 alapozó lehet.

3. Mennyi festékre lesz szükségem?

Hozzávetőleg 30-50 dkg/m². A festendő terület mérésekor ne felejtsd ki a plafont se, és vedd figyelembe azt is, hogy mennyit csökkentenek ezen a számon a nyílászárók. Az így kapott négyzetmétert kell megszorozni a fent említett 30-50 dkg-mal.

Most már nyugodtanbelevághatsz a festésbe. Sok sikert!

 

Kategóriák