Ezért nem kell a régi parkettát azonnal kidobni!

Szerző: Mapei

Költözéskor vagy felújításkor sokszor kérdés, hogy mi legyen a régi parkettával. Nem érdemes azonnal a csere mellett dönteni, gyakran kifizetődőbb felújítani. Természetesen a döntés előtt alaposan meg kell vizsgálni, hogy elég-e a felújítás, vagy cserélni kell, és ennek a vizsgálatnak is vannak szabályai.

Íme, 4 tipp azoknak, akik szeretnék megőrizni a régi parkettát:

  1. Egy valódi fából készült parketta nagyon gyakran felújítható. Ha régi csaphorgonyos parkettáról vagy hajópadlóról van szó, nyikorgó részekkel, kopott lakkozással, és a nedvesség miatt korhadt elemekkel, jó tudni, hogy a korhadt elemek cserélhetőek, és a felületcsiszolás után újra lakkozható.
  2. Ha laza, de ép elemek vannak a parkettaburkolatban, akkor is van lehetőség a rögzítésre a burkolat bontása nélkül, ugyanis a mozgó elemeket például az ULTRABOND P-R9 ragasztóval vissza lehet ragasztani az aljzathoz.
  3. Lakk helyett közkedvelt megoldás az olajozásis, amivel egy teljesen új megjelenés jöhet létre. Például az ULTRACOAT OIL olajjal hangsúlyozhatjuk az eredeti fa természetes színét, de akár más színt is kaphat a felület. Ehhez a feladathoz az ULTRACOAT OIL COLOR javasolt.
  4. Az olajozott felületek jellemzője, hogy megőrzik a parketta természetes hatását, megjelenését. Például a Mapei rendszereiben az olajok kompatibilisek a lakkokkal, tehát bátran lehet kombinálni a kettőt. Sőt, egy ilyen megoldással teljesen új megjelenés érhető el.

Azt semmiképpen nem javasoljuk, hogy a segédanyagok minőségével spórolj a felújításkor, mert azzal csak rövid távon lehet megtakarítást elérni. Hosszú távon azonban a gyenge anyagokkal felújított burkolat gyorsabban tönkremegy, nem kevés fejtörést, bosszúságot és költséget okozva.

 

Kategóriák