Ez már nem sci-fi: ilyen lesz a jövő városa

Szerző: iNELS

A következő néhány évben újabb technológiai forradalom vár ránk: az okosvárosok megjelenése és elterjedése. Nem is sejtjük még, hogy ez a technológia mennyivel kényelmesebbé teszi majd az életünket a jövő okosvárosaiban.

Nézzünk pár példát, hol találkozhatunk ilyen jellegű megoldásokkal:

Kép forrása: http://static.adweek.com/adweek.com-prod/wp-content/uploads/2017/05/SmartCity-840×460.jpg

Képzeld el, hogy már nem csak a sci-fi regényekben létezhet olyan, jól működtetett, hatékony, biztonságos és összekapcsolt városokkal, amelyekben jobb élni és dolgozni. Városok, amelyek infrastruktúrája segíti a szolgáltatások színvonalának növelését. Takarékos megoldások, amelyeknek köszönhetően az ott lakóknak több ideje jut a szeretteikre, mert nem kell naponta például több órát a dugóba ülve és parkolóhelyet keresve eltölteniük.

Okos épületek

Életünk nagyjából 90%-át különböző épületekben töltjük. Egy okos épület energiát spórol, védi egészségünket és biztonságunkat. Röviden: növeli életminőségünket és kíméletes a környezethez.

Okos parkolás

Az autóvezetők 20%-a most éppen üres parkolóhelyet keres. Az okos parkolórendszerek képesek megmutatni, hol van szabad hely, oda navigálnak bennünket, ráadásul még a parkolási díj kifizetésében is segítenek.

Kép forrása: www.inels.hu/smart-city

Okos közterület világítás

A központi vezérlésnek köszönhetően a közterület világítás irányítása történhet a forgalom sűrűsége, vagy a kültéri fényviszonyok alapján. A rendszer segítségével még az olyan egyszerű berendezések, mint az utcai lámpák is képesek jelezni meghibásodásukat, így sokkal kevesebbszer alakulnak ki közlekedési dugók.

Okos kamerák

Az okos kamerák használata növeli az adott településen élők biztonságát, ellenőrzi a parkolást vagy segít gördülékenyebbé tenni a közlekedést.

Kép forrása: https://gcn.com/articles/2017/07/31/~/media/GIG/GCN/Redesign/Articles/2017/February/smartcity2.png

Okos forgalomirányítás

A forgalomirányítás egy város esetében kulcsfontossággal bír. Az okos megoldások gördülékenyebbé teszik a forgalmat, ezzel jelentősen növelik a közutak biztonságát. A tömegközlekedés hatékony üzemeltetése és a baleset-megelőzés így hatalmasat léphet előre.

Az egyes technológiák összekapcsolásával és megfelelő szabályozással jelentős költségek takaríthatók meg, például az átgondolt víz- és energiafogyasztás, takarékos anyaggazdálkodás vagy a hatékony hulladékgazdálkodás formájában.

 

További részleteket tudhatsz meg a témáról itt: http://www.inels.hu/smart-city

Kategóriák