Egy „árammentes” családi ház titka

Szerző: ELKO EP

Általában teljesen természetesnek vesszük, hogy otthon egyre több elektronikus eszköz működik. Az elektromos hálózatokkal kapcsolatban többségünknek nincsenek félelmei, akadnak azonban olyanok is, akik tartanak tőlük.

Most egy olyan családi ház projektet mutatunk be, amelyen keresztül látható, milyen egyéni kívánságokat is meg lehet valósítani.

Árammentes ház

A tulajdonos egy olyan házban kívánt élni, ahol a legkevésbé sem éri őt és családját semmilyen elektromágneses sugárzás. Azt szerette volna, hogy ne legyen egyáltalán áram az épületben (kivéve hűtő- és fagyasztógépek), csak akkor, ha ő ezt egy gombnyomással engedélyezi, mert nem szeretne semmilyen elektromos erőtérben élni. Tudta azt is, hogy az elektromos berendezéseinek “stand-by” állapota is valójában folyamatos áramfogyasztást jelent. Az iNELS rendszerrel – kis tervezéssel – ezt az igényt is lehetséges volt kielégíteni.

Hogyan működik?

A potenciálmentes nyomógomb funkciók megvalósításához az IM2-xx bemeneti modulokat használtuk. A nyomógombok rövid megnyomása a szokásos funkciókat végzik, hosszú megnyomásra pedig  a központi egység (CU2-01M) parancsot ad a kapcsoló egységeknek (SA2-XX relémodulok), hogy helyezzék áram alá a megfelelő konnektorokat vagy konnektor csoportokat, illetve akár a világítást, vagy az árnyékolók mozgató motorját, stb.

A ház villamos elosztószekrénye az épületen kívülre került. Ide érkezik a szolgáltató hálózatáról az áram a telekre, tehát csak ez van alapból feszültség alatt, itt található a központi egység is, amely összeköttetésben áll a „különleges” fali nyomógombokkal.

Az iNELS rendszer IM típusú egységeinek bemeneteire csak potenciálmentes nyomógombok köthetők. A potenciálmentes nyomógombok a lakás fali szerelvényei, melyekkel az ott élők a különböző funkciókat kapcsolják. Az iNELS rendszerrel így elkerülhető a ház falaiban futó hálózati feszültség alatt lévő hálózat, melyet a hagyományos villanyszerelésnél ki kell építeni a fali szerelvényekhez, valamint a dugaljak és más fogyasztók vezetékeinek feszültségmentesítése is megoldódik.

Az eddigiek alapján tehát az IM egységek  bemeneteihez érkező vezetékeken sincs elektroszmog szempontjából értékelhető elektromos jel, és az egész ház feszültségmentesítése is elvégezhető akár egy hosszú gombnyomással. A ház riasztó érzékelői (pl. PIR) ugyanezekhez a bemeneti egységekhez kapcsolódnak, oda csak a gyengeáramú tápellátást kell biztosítani.

Vagyis a tulajdonos és családja nagy megelégedésére egy elektroszmog szempontjából is felügyelt házban élhetnek.

Ha a példában szereplő kivitelezéssel vagy az iNELS rendszerrel kapcsolatosan bármilyen kérdésed merülne fel, ne habozz felvenni a kapcsolatot az iNELS szakértőivel!

Kategóriák