Az erkély- és teraszburkolatok 3 leggyakoribb hibája – és a megoldás

Szerző: Mapei

Sokan panaszolják, hogy a teraszuk burkolata csúnyán tönkrement. Jobb esetben csak kopog a járólap, rosszabb esetben már fel is jött, vagy éppen beázik a terasz. És sajnos a probléma nem szűnik meg magától, a helyzet pedig egyre rosszabb lesz.

A teraszburkolásnál fokozottan igaz, hogy nagyon körültekintően kell eljárni, és a megfelelő anyagokat kell felhasználni. Így a burkolat nemcsak pár évig, hanem hosszú ideig lesz a tulajdonosok büszkesége.

Megbízható tapasztalatok alapján elmondható, hogy az erkély- és teraszburkolatok hibái legtöbbször ugyanarra a 3 okra vezethetőek vissza:

Kép forrása: http://burkolatragaszto.hu/teraszburkolatok-3-hibaja/

  1. A vízszigetelés hiánya, vagy a nem megfelelő kivitelezése:

A nyitott helyiség ki van téve az időjárás szeszélyeinek, sokszor éri csapadék. A szigetelés hiánya vagy a rossz szigetelés a szerkezetben tehet olyan károkat, ami miatt a burkolat is sérül.

A kenhető vagy alternatív szigetelés mindig közvetlenül a kerámiaburkolatok alatt helyezkedik el, ezért a teljes épületszerkezetet védik. Az ilyen szigetelőrendszerek hosszú távon garantálják a víz elleni védelmet, ugyanis rugalmasak, vagyis repedésáthidaló képességgel rendelkeznek. A szigetelés alatti aljzatokban keletkező kisebb repedések így nem jelentkeznek a szigetelés felületén, vagyis védik a szerkezetet a víztől.

  1. Anem megfelelő ragasztóanyag:

A rossz minőségű ragasztó nem képes levezetni a hőmozgásokból adódó feszültségeket, ez egyrészt a fuga, de rosszabb esetben a burkolólap repedését is okozhatják.

Négy dolgot kell keresni a ragasztó tulajdonságai között:

  • fagyálló
  • flexibilis
  • alakítható
  • tapadóképes

Jó tudni, hogy egy ragasztó alakíthatóságát és tapadóképességét a hozzáadott értékes műgyanta mennyisége határozza meg. A tartós eredmény érdekében érdemes a fokozott terhelhetőségű, alakítható vagy jól alakítható S1 és S2 osztályú ragasztókat választani.

Ezek a ragasztók ugyanis képesek az aljzat bizonyos mértékű mozgásait ellensúlyozni. Ha ilyen ragasztót használunk, elkerüljük, hogy a megszilárdult ragasztóágy túl merev legyen, és hogy a hőmérsékletingadozásból származó mozgáskülönbségek miatt repedések keletkezzenek a burkolaton.

  1. Repedések:

A keletkezett repedéseken nem nehéz bejutnia a csapadékvíznek, amely megfagyva hatalmas károkat okozhat a felületen.

Arra fontos figyelni, hogy hagyjunk mozgási hézagokat a feszültségek csökkentésére az aljzatban és a burkolatban is, mert ezek biztosítják a szerkezeti elemek szabad mozgását. Itt csak azt a szabályt kell megjegyezni, hogy a mozgási hézagok szélessége teraszokon legalább 10 mm legyen, és a mozgási hézagokat soha ne zárjuk le mereven, használjunk rugalmas hézagkitöltő anyagokat (akril, szilikon, poliuretán hézagkitöltő anyagok) vagy fém, műanyag záróprofilokat.

 

Mindhárom hiba egyszerre elkerülhető, ha rendszerben tervezünk, és a burkolást is ennek megfelelően végezzük el. Így sok nyáron át élvezhetitek majd a csodaszép teraszon töltött időt.

Kategóriák