A napelemekről érthetően

Szerző: enHome

A napelemről annyit már szinte mindenki tud, hogy a nap energiáját felhasználva elektromos energiát szolgáltat. Azt azonban már kevesebben, hogy a napelemek hatékonysága több dologtól is függ:

  •  a típusától
  • a méretétől
  • a sugárzás intenzitásától
  • a sugárzott fény hullámhosszától
  • valamint annak beesési szögétől

napelem3

Miből áll egy napelem?

A Napból egy másodperc alatt annyi energia jut el a Földre, amennyit 200 000 milliárd tonna kőszén elégetésével tudunk előállítani. Ha így nem mondana sokat ez a szám, akkor legyen elég annyi, hogy ez 10-szer több a világ jelenlegi energiafogyasztásának.

Akkor miért nem kizárólag a napból nyerjük az energiát?

Ennek oka nagyon egyszerű. A teljes Földet nem vonhatjuk be napelemekkel, ráadásul a panel, valamint a rendszerelemek korábbi előállítási módja túlzottan drága volt.

A napelemek ugyanis nem véletlenül csillognak kéken. Alapanyaguk a szilícium, ami pedig a kvarc egyik alapanyaga. A szilíciummal nem lenne baj, hiszen van belőle elég a Földön, azonban mielőtt napelem lenne belőle, alapos tisztításnak kell alávetni. Ettől pedig a költségek máris megugranak.

Az intenzív fejlesztésnek köszönhetően az újfajta napelemek már nem a drága tisztított szilíciumból állnak, hanem egy olcsóbb kémiai anyagból, amit akár a műanyagra is felvihetünk, így az előállítási költségek is lényegesen csökkennek.

Milyen típusai vannak a napelemeknek?

Ahogy mondjuk asztalból is van többféle, ugyanúgy napelemből is.

Alapvetően három fő típust különbözetünk meg:

  • az amorf kristályos napelem
  • monokristályos napelem
  • polikristályos napelem

És ahogy 3 különféle asztal ára is más és más, ugyanúgy van ez a napelemeknél is. Természetesen az árak mellett a napelemek hatásfoka is különbözik.

Az egyik legjobb hatásfokkal a polikristályos napelem rendelkezik. Hatásfoka 10-13% között van, élettartama pedig 25 év körül.

Polikristályos napelem

polikristályos

„Rendben, napelem, de lesz elég napsütés Magyarországon, hogy megtérüljön a befektetésem?”

Szerencsére napsütötte órák számával hazánk jól el van látva, szemben mondjuk a britekkel. Nézd csak meg ezt az ábrát…

napelem2

„A napelem által kitermelt energiából tartalékolhatok is?”

Természetesen igen. Az elosztóhálózatra csatlakoztatott rendszer például a napelemek által termelt energiát a kiépített hálózatra táplálja. Így például néhány borongósabb napon sem maradunk áram nélkül, hiszen a hálózat tartalékaiból jól el leszünk látva.

napelem1

„Mennyivel csökkenthetem az energiaszámláimat?”

És elérkeztünk a leglényegesebb kérdéshez. Tudni kell, hogy a különböző méretű rendszerekkel eltérő hozam érhető el. A honlapunkon található kalkulátor segítségével könnyedén megbecsülheted az egyes rendszerméretek megtakarítási lehetőségeit. Kalkulátor

Korszerűsítenéd otthonod megújuló energiaforrások használatával?

A napelemes rendszer a legjobb választás, ha önállóan szeretnél gondoskodni háztartásod villamosenergia-ellátásáról. A napelemes rendszerek ma a decentralizált, helyi energiatermelés legnépszerűbb formájának számítanak, segítségükkel a család teljes áramigénye kielégíthető.

Ügyfeleink számára személyre szabott napelemes rendszereket kínálunk, számításba véve a fogyasztási szokásokat és a jövőbeli igényeket. Napelemes rendszereink telepítését komplex ügyintézéssel, a tervezéstől az üzembe helyezésig végezzük.

Kíváncsi vagy, hogy milyen feltételekkel és mennyiért tudnánk biztosítani számodra optimális napelemes megoldást? Akkor kérd árajánlatunkat itt!

Kategóriák