5+1 trükk, amivel lefaraghatod a fűtésszámládat

Szerző: Mapei

A hideg idő a fűtési szezon indulását is jelenti, ez pedig jócskán megterheli mindenki pénztárcáját. Ilyenkor jövünk rá, hogy egy hőszigetelő rendszer mekkora különbséget jelent… De ezen kívül is érdemes körülnézni az otthonunkban, és változtatni pár apró napi szokáson.

Persze nem azt javasoljuk, hogy három pulóverben fagyoskodj, de itt tényleg beváltható a mondás: sok kicsi sokra megy!

Kép forrása: http://blogs.wwf.org.uk/wp-content/uploads/webcosyhouse_iStock_000044272308_Medium.jpg

Íme a 5+1 trükk, amivel csökkentheted a fűtési költségeidet:

  1. A gyönyörű napsütéses téli napokon nyugodtan letekerheteda fűtés, mert a napfény kellemesen felmelegíti a szobát télen is.
  2. A fűtési szezonban ajánlott párologtatnia szobákban, mert a fűtés szárítja a levegőt. A páradúsabb levegő egészségesebb és komfortosabb érzetet kelt.
  3. Ügyelj a fűtőtest környékére: nem pakold körbe bútorokkal, mert akkor nem tud a kiáramló hő szabadon áramlani.
  4. konyhábana sütés-főzés közben jó pár fokkal melegebb van, itt nem érdemes feltekerni nagyon a fűtést. Sőt, érdemes felülvizsgálni az edényeidet is, mert korszerű, hőtartó edényekkel jelentősen rövidítheted a főzési időt, és csökkentheted a gáz- vagy villanyszámlát. A vízforraláshoz, melegítéshez is érdemes inkább vízforralót vagy mikrót használni, amivel 1-2 perc alatt végzel.
  5. Ügyelj a szellőztetésre! Télen még fontosabb a szellőztetés, de a fő különbség, hogy télen gyakrabbanjavasolt, viszont csak pár perc erejéig (max. 3 perc), amivel gyorsan átszellőzik a lakás, de kihűlni nem tud, így a falak megtartják a hőt.

+1  Érdemes elvégeztetni a ház hőszigetelésének korszerűsítését is (beleértve a megfelelő nyílászárókat), mert ezzel takaríthatod meg a legnagyobb összeget, és garantáltan kifizetődő a beruházás. Egy jó hőszigetelő rendszer hatékonysága a téli hónapokban felbecsülhetetlen érték!

 

Kategóriák