5 trend a házépítésben

Szerző: Bramac

A házépítésben is jól látható, akárcsak a ruhadivatban, hogy mik az aktuális trendek. A korszerűsödő technikával együtt változik az építtetők igénye is, ez pedig meghatározza az építkezői áramlatokat is.

Íme, 5 példa a legkorszerűbb irányzatokból, a legmeghatározóbb trendekből!

1. Laposodó tetők

A tető alapvetően határozza meg a ház megjelenését, gondoljunk csak egy budapesti Bauhaus villára és egy régi víkendházra: egy lapostetős épület teljesen más hangulatot áraszt, mint egy meredek magastetővel épült ház. Napjainkban népszerű megoldás az alacsony hajlású (0-5 fok) és kishajlású (5-16 fok) tető. Ezek a tetők anyagtakarékosabbak és kisebb tömegűek a magastetőknél, és nem alakul ki alattuk a nagyméretű, sokszor kihasználatlan padlástér, ami a klasszikus magastető jellemzője. Térhódításuk annak köszönhető, hogy rendelkezésünkre állnak olyan rendszerek, amelyek gondoskodnak a nedvesség elleni tökéletes szigetelésről, ami ennél a megoldásnál elengedhetetlen. Ezeket az úgynevezett 7⁰ rendszereket 7 fok hajlásszögű tető esetén érdemes választani.

unnamed

Kép forrása: http://joteto.blog.hu/2016/10/18/5_meno_hazepitesi_trend

2. Napfényszoba

A napfényszobák olyan kisebb kuckós helyek a házban, amelyek a télikerteknél zártabbak, de még így is hatalmas ablakfelületekkel rendelkeznek. Sokszor a tornác vagy a teraszrész beépítésével nyerik ezeket a kellemes zugokat, ahol nyugodtan olvasgathat az ember, vagy az elemektől védve zavartalanul élvezheti a kert, a környező természet látványát.

3. Energiatakarékosság és környezetvédelem

Ma már számos eszköz áll rendelkezésünkre az energiatakarékos és környezetbarát épületek megvalósítására, és szerencsére divatosak is az ilyen megoldások. A korszerű hőszigetelő rendszereken és a hőszigetelő nyílászárókon át a megújuló energiaforrások kiaknázásáig sok olyan módszer van, amely közben a pénztárcánkat is kíméli hosszabb távon. Akik igazán komolyan veszik a feladatot, akár passzívházat vagy önfenntartó otthont is építhetnek, például egyre több olyan ökoház épül, aminek vályog vagy szalmabála fala van.

4. Okosotthonok

Az okos megoldások az élet minden területét meghódították, és ez alól a családi ház sem lehet kivétel. Az intelligens otthonok szorosan kapcsolódnak az energiatakarékosság, a biztonság és a kényelem témaköréhez. Az intelligens otthonokban az egyes rendszerek (pl. fűtés, világítás, szellőztetés) működése központilag szabályozott, egyfajta épületfelügyeleti rendszer keretében. Így már nem álom, hogy a fűtés a hazaérkezésünk előtt ideális időben kapcsoljon be, vagy automatikusan működésbe lépjen a szellőztetés a páratartalom emelkedésével. Az így üzemeltetett otthonok működését maximális mértékben optimalizálni lehet.

5. Színek

Korábban a mediterrán stílus élénk narancsos árnyalatai hódítottak, de ez változóban van, mostanában a visszafogottabb barnás, földszínű tónusok terjedtek el. Ezekhez társulnak a nyugodt zöldek, és talán kicsit meglepő módon a szürke. Ez utóbbi a sárgával kombinálva igazán nyerő összeállítás! És persze továbbra is megunhatatlan az örök klasszikus: a fehér, amely önmagában ragyogó tiszta és világos tereket eredményez, de jól kombinálható az elegáns feketével vagy színes foltokkal.

Kategóriák