5 lépés és hibátlan lesz a fürdőszobád felújítása

Szerző: Mapei

Szeretnéd felújítani a fürdőszobád, de nem tudod, hogy mivel is jár ez pontosan? Most lépésről lépésre megmutatjuk, mire figyelj, milyen hibákat ne kövess el, és mi az az 5 lépés, amit be kell tartanod, ha álomszép és sokáig problémamentes fürdőszobát szeretnél.

Kép forrása: widaus.com

Akkor is érdemes tájékozódni, ha nem Te csinálod a felújítást, hanem szakemberre bízod a kivitelezést. Nem árt, ha tudod, mi után mi következik, mi az, amit muszáj betartani, stb.

 

Íme, az az 5 lépés, amit minden felújításkor meg kell tenni!

  1. Még a felújítás megkezdése előtt tervezd meg pontosan, hogy min szeretnél változtatni, átalakítani. Ennek megfelelően már ki tudod választani a burkolólapokat, a szanitereket és a segédanyagokat is. A szakmailag megbízható, felkészült kivitelező megtalálása sem könnyű munka, erre is szánj elég időt.
  2.  megfelelő alapfelület kialakítása a következő lépés. Ha a vízcsöveket és az elektromos vezetékeket is cserélni kell a falban, akkor jobb megoldás, ha a régi burkolatot a teljes felületen lebontjuk. Ilyenkor vakolással sík és hordképes alapfelületet kell készíteni. A járófelületen esztrich betont alkalmazzunk.Extra tipp: Érdemes ennél a lépésnél gyors kötésű anyagokat használni, mert ezzel sok időd meg tudsz spórolni és hamarabb lehet kezdeni a burkolást. Másik előnye, hogy nem fog károsodni a felület az aljzatban lévő maradék nedvesség miatt.

    Ha nem kell cserélni a vezetékeket, és úgy ítéljük meg, hogy a meglévő burkolás megfelelően tapad az aljzathoz és megfelelően síklapú, nyugodtan rá lehet burkolni az új lapokkal. Fontos a felület zsírtalanítása erős lúggal. Ezután el lehet készíteni az alapozást: az alapozók kötési idejét ki kell várni, ez 4-12 óra lehet, és csak ezután folytatódhat a munka.

    Kép forrása: dickorleans.com

  3. Ugye nem szeretnéd, hogy a fal és a burkolat a víz miatt károsodjon, beázzon? Ezt a felújításnál tudod megakadályozni: ott, ahol érintkezni fog a falfelület vagy a padló a vízzel (például a zuhanykabin alja, oldala, a fürdőkád melletti falfelület, vagy akár a fürdőszoba teljes padlófelülete, 10 cm magasságig szigetelve) alkalmazz kenhető vízszigetelést.
  4. A vízszigetelés kötésidejének kivárása után kezdődhet a burkolat felragasztása: tudnod kell, hogy a burkolólap mérete és anyaga határozza meg, milyen ragasztóval. Itt is választhatsz gyors kötésű ragasztókat, ezzel jócskán lerövidül a felújítás ideje.
  5. A burkolat leragasztása után jöhet a fugázás. A fürdőszobába érdemes vízlepergető és penészesedést gátló típust választani. Ne felejtkezz el a negatív sarkokról, anyagváltásokról és rugalmas hézagkialakításáról, szilikonok felhasználásával.

 

Ezután a vízvezeték szerelő felteszi a csaptelepeket, és a fugázóanyag megkötése után már használatba is veheted a csodaszép fürdőszobádat!

Ha szeretnél még több tanácsot és információt, kérdezd a szaktanácsadókat!

http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

 

Kategóriák