4 jel, amikor baj van a vízszigeteléssel – és a megoldás

Szerző: Mapei

A fürdőszobákban a zuhanyzók és a kádak környéke, az emeleti fürdőkben pedig még a padló is különleges figyelmet kívánnak, hiszen egy esetleges vízszivárgás hatalmas károkat okozhat. Érdemes előrelátóan megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy ezt elkerüljük.

Az átázott plafon utalhat egy hirtelen jött csőtörésre vagy a felső szomszéd mosógépének hibájára, de mi van, ha a falban, nem látható módon van gond a vízszigeteléssel?

Íme, a 4 legtipikusabb jel, amely rossz vagy nem létező vízszigetelésre figyelmeztet:

  1. A fürdőszobai fal másik oldalán kipúposodika festék
  2. Leesik a vakolat
  3. Kicsapódó nyoma
  4. Az erkélyről, teraszrólbeszivárgó víz károsító hatása

Kép forrása: http://www.henriksorensen.dk/wp-content/uploads/2013/03/HS3389.jpg

Ilyenkor nincs más hátra, fel kell újítani a vízszigetelést, még mielőtt nagyobb baj történik. A jó hír, hogy a tisztességesen elkészített vízszigeteléssel nő a felújított lakás értéke, műszaki biztonság is növekszik és az egész épület élettartama meghosszabbodik.

Ezeket a tanácsokat mindenképpen érdemes megfogadni a jól sikerült vízszigetelés érdekében:

  • A burkolat alá ajánlott felhordani vízszigetelő fóliát, amely egyrészt a falazat, másrészt a szomszédos helyiségek védelmére szolgál.
  • negatív sarkokba, a csőáttörésekhezpadlóösszefolyókhozérdemes sarokerősítő szalagot és mandzsettát használni. Ezek beépítése a költségeket csak alig észrevehetően növeli, de baj esetén nagy kiadástól menthet meg.
  • A nedvszívó aljzatokra készített vízszigetelőrétegburkolásához fokozott terhelhetőségű ragasztók használandók.
  • A csatlakozó hézagok kitöltésére tartósan rugalmas, penészedésálló ecetsavas szilikontajánlanak a szakemberek, amit a szaniterek burkolathoz való csatlakoztatásaihoz is használhatunk.
  • Rengeteg színárnyalatban kaphatók flexibilis, könnyen tisztán tarthatófugázó anyagok, érdemes olyat választani, amin a penészgombák nem tudnak megtapadni.

 

Kategóriák