2 gyakori tévhit az intelligens otthonokkal kapcsolatban

Szerző: ELKO EP

Az okos házakat, vagy elegánsabban fogalmazva épületautomatizálási rendszereket rengeteg tévhit övezi.  Nézzük meg, hogy mik ezek közül a két leggyakoribb tévedés, és ezzel szemben mi a valóság.

Egyes számú tévhit: Nagyon drága

Ez már régen nem igaz, és ezt egy példán keresztül is bemutatjuk most.

Számoljuk ki az intelligens villanyszerelés árát egy háromszobás lakásra! A példában az úgy nevezett RF Control, vagy más néven rádió frekvenciás eszközöket használjuk fel. Tudnod kell, hogy az iNELS RF Control rendszer nagy előnye a BUS-os változattal szemben, hogy itt az eszközök egymással rádiófrekvenciás jelekkel kommunikálnak. Tehát nem kell őket a falban futó csavart érpáros vezetékekkel összekötni. Így az iNELS RF Control rendszer nagyobb átalakítások nélkül telepíthető, nagyjából egy délután alatt. Többnyire felújításoknál, vagy olyan ingatlanok esetében alkalmazzuk, ahol nincs lehetőség a falak vésésére, szerkezeti módosításokra.

Mire van szükségünk?

  • A világítás vezérlése: fényerő-szabályozás két független körben, két RFDEL-71B eszköz segítségével.
  • Fűtésszabályozás: 4 db vezeték nélküli, radiátorra  szerelt,  RFATV1 termofej segítségével.
  • Aljzatok, lámpák, redőnyök és más fogyasztók kapcsolása: az RFSA-66M eszköz az elosztószekrénybe szerelve + kapcsolt aljzat a lámpákhoz.
  • VezérlőkRF Touch érintőképernyős vezérlők, intelligens RF-box, vezeték nélküli kapcsolók. Mivel okostelefonról történik a vezérlés, így az RF Touch akár ki is hagyható!

Mindez körülbelül 200 000 Ft ajánlott fogyasztói ár költséggel beszerezhető. Megfelelő beállításokkal egy átlagos minőségű, magyarországi családi ház esetében az épület fűtési költségei akár 30%-kal is csökkenhetnek, azaz a rendszer ára kb. 2-3 év alatt megtérül.

 

Kettes számú tévhit: a rendszer vezérlése bonyolult

Lássuk, mi a valóság!

A vezérlés okostelefon segítségével nagyon egyszerű. Mindössze letöltöd az applikációt a készülékre, és a képernyő érintésével a kanapéról, a kerti nyugágyból, vagy a taxiból kényelmesen vezérelheted az elektromos fogyasztókat, a fűtést, redőnyöket, vagy a beszerelt épületautomatizálási rendszer más elemeit.

Lehetőség van előre beprogramozni különböző „jeleneteket” is. Például: amikor bekapcsolsz egy filmet, a rendszer automatikusan leereszti a redőnyöket, beállít egy kellemes fényerősséget és a fűtést is megfelelő hőmérsékletre állítja. Ha valakinek ettől mégis feláll a szőr a hátán, és inkább a klasszikus vezérlést választaná a táblagép, távirányító vagy az okostelefon helyett, megnyugodhat, ez csak egy lehetőség, a rendszer továbbra is vezérelhető akár a hagyományos fali kapcsolókkal is!

Kategóriák