11 dolog, amit a bidékről tudnod kell

Szerző: Ravak

A bidé témaköre meglehetősen intim, ezért nem sok cikk foglalkozik vele. Pedig fontos lenne, ugyanis kimutatták, hogy az egészségre is hatással van a bidé rendszeres használata: a végbélrák előfordulása sokkal alacsonyabb Japánban, mint más területeken – köszönhetően az altest alapos, vízzel való tisztításának, vagyis a bidének.

Kutatások szerint az 50 év felettiek csaknem 70%-a szenved aranyérbetegségben. A bidé használata segít az aranyér prevenciójában, illetve az egészséges állapot szinten tartásában.

Íme, néhány érdekesség és hasznos tanács, ha azt fontolgatod, hogy Te is beszereltetnéd a fürdőszobádba.

 • A “bidé” szó francia eredetű és eredetileg pónikra használtáka francia királyi családok. A bidé kezdeti formáján ugyanis szétterpesztett lábbal kellett ülni, mintha a használója éppen lovagolna.
 • A bidét először 1710-ben említik a feljegyzések. Kezdetben tálként funkcionált, amelybe vizet töltöttek.
 • A 19. században megjelentek az első porcelánból készült darabok, amelyeknek elterjedését a tisztaság iránti általános igény megjelenése is segítette.
 • Eredetileg csak alulról spriccelő változata létezett, ám ezt az utóbbi évtizedekben betiltották egészségügyi okokból.
 • A 19-20. században már Magyarországon is feltűnt, ezzel egy időben pedig általánossá vált, hogy a hálószobából a fürdőszobábahelyezték át, és ekkor már bekötötték a víz-és csatornahálózatba.
 • Az 1930-as évekreegészen általánossá vált a használata Magyarországon. Sok fővárosi lakásba kérés nélkül is beszerelték, a következő évtizedekben mégis feledésbe merült.
 • Az első elektromos bidékaz 1960-as években jelentek meg, ezeket a már kialakított wc-khez csatlakoztatták a helytakarékosság miatt.
 • Az alábbi országokban mindennapos a bidé hétköznapi luxusa: Dél-Korea, Japán, Egyiptom, Görögország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Törökország, Portugália, Brazília, Uruguay, Venezuela, Libanon és India.

A tökéletes bidé a fürdőszobád egyik legpraktikusabb darabja lehet. Több alaptípus közül választhatsz, figyelembe véve a fürdőszoba adottságait illetve saját igényeidet.

 • A hagyományos bidé- talppal rendelkező változat (elhelyezéséhez nagyjából 1,5 nm-rel számolj), illetve falra szerelhető verzió. Ez kifejezetten praktikus, hiszen könnyen takaríthatóvá válik a felület alatta.
 • Wc-ülőkés változat- praktikus kivitelezés, minimális vízhasználat, adott esetben pedig akár szárítási funkció is jellemző lehet, sőt, egyes darabok akár ülőkemelegítéssel és önfertőtlenítési funkcióval is rendelkezhetnek. Az installáláshoz a hideg víz bevezetése szükséges, ez pedig már eleve adott a wc miatt.
 • Bidézuhany– Ideális olyan helyekre is, ahol a klasszikus bidé nem fér el. A bidézuhany kivezethető a fali szelepből, így nem szükséges csatlakoztatni a mosdócsaptelephez és a mosdóhoz; ideális falba süllyesztett csapteleppel kombinálni.

 

Ha úgy érzed, segítségedre lenne szükséged fürdőszoba témájában, keresd a szakembereket az info@ravak.hu e-mail címen.

Kategóriák